Principii generale de condensare

Sursa: Ariston

Condensarea: confort absolut, fara concurenta.
Eficienta termica mai mare decat cea a unei centrale termice traditionale.

Centralele termice in condensare reprezinta o inovatie tehnologica aplicata generatoarelor de caldura. Concentrarea activitatilor de cercetare asupra tehnologiilor ecologice a dus la realizarea unor echipamente cu un nivel maxim de eficienta si cu un minim de consum.

Sistemul de operare al acestor centrale termice este foarte simplu: acestea recupereaza prin procesul de condensare caldura vaporilor de apa din gazele de ardere produse prin combustia hidrocarburilor (gaz metan sau gaz lichefiat). Condensarea vaporilor din gazele de ardere oferă doua avantaje: pe de o parte, caldura latenta obtinuta prin evaporare este recuperata si, pe de alta parte, temperatura ridicata a gazelor de ardere este refolosita.

Pentru intelegerea conceptului de „caldura latenta obtinuta prin evaporare”, sa ne imaginam o tigaie pe o plita: caldura generata de foc este utilizata pentru transformarea apei in vapori; astfel, apa fierbe si temperatura atinge 100 °C. Intr-o centrala termica cu condensare, efectul este inversat: vaporii de apa se transforma din nou in apa, iar caldura extrasa din acesti vapori este utilizata pentru incalzirea casei. Acest proces fizic poate fi utilizat pentru atingerea unor niveluri extrem de ridicate de randament termic.

Energie termica maxima. Economie maxima.
Conditiile meteorologice si tipul de instalare influenteaza in mare masura utilizarea condensarii: cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat se reduce consumul de energie. Cel mai redus consum de energie este obtinut de sistemele care utilizeaza temperaturi joase (incalzire in pardoseala) si în special de centralele termice care sunt prevazute cu elemente de control a temperaturii ambiente (sonda de interior, sonda de exterior).

Eficienta energetica nu a fost niciodata atat de "ecologica".
Utilizarea centralelor termice in condensare asigura o reducere a emisiilor de NOx si CO in conformitate cu Protocolul de la Kyoto.
Sistemul in condensare evita varfurile de sarcina, obtinand astfel o temperatura uniforma. Arzatorul special ofera o temperatura de ardere mai redusa decat în cazul modelelor obisnuite. Astfel, este posibila obtinerea unei eficiente energetice ridicate, cu respectarea limitelor de emisii poluante.

Un plus de valoare pentru casa dumneavoastra.
Pe langa reducerea valorii facturii pentru gaz, instalarea sistemelor cu condensare presupune si alte avantaje considerabile.
Acest tip de unitate adauga un plus de valoare locuintei dumneavoastra, deoarece respecta tendinta actuala de scadere a impactului asupra mediului inconjurator prin adoptarea unor masuri de reducere a emisiilor poluante. Reglementarile europene, de exemplu, rasplatesc locuintele cu consum redus de energie: valoarea unei cladiri dintr-o clasa superioara de eficienta energetica va creste in viitor.

Investind in viitor.
In prezent, alegerea unui sistem în condensare înseamna planificarea zilei de maine intr-un mod care nu este doar responsabil, ci si profitabil.
Costul initial al instalarii va fi amortizat in intregime de-a lungul anilor: economiile medii anuale ajung pana la 35% (aceasta valoare depinde de cladire, de numarul de locatari si de frecventa de utilizare).

Avantaje pentru toata lumea.
De la arhitect si instalator, pana la utilizatorul final: cei care aleg un sistem in condensare vor beneficia de numeroase avantaje. Acestea incep cu greutatea redusa si economia de spatiu, continua cu fiabilitatea materialelor, functionarea silentioasa a ventilatorului si a pompei de circulatie modulante, pana la utilizarea facila a afisajului digital. Sistemul de control al incalzirii asigura un control optim al climatizarii, fara pierderi.


Daca vreti sa aflati mai multe, sau sa ne adresati vre-o intrebare, intrati pe blogul nostru.